top of page

Wetwijziging rookmelder verplicht in 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont. 

Wat verandert er straks voor VVE en huiseigenaren in het Bouwbesluit?

In elke woonlaag én in elke gesloten gang die een vluchtroute is moet een werkende rookmelder hangen. Op batterijen of accu is toegestaan, ze hoeven ook niet aan elkaar gekoppeld te zijn. Bij nieuwbouw woongebouwen komt er nog een verplichting voor toegangsdeuren. 

Brandmelders laten leveren en monteren?

123SBI levert en monteert niet-koppelbare brandmelders met een accuduur van 10 jaar.

Indien gewenst kan er ook jaarlijkse onderhoud worden geleverd. Hierbij worden er rooktesten gedaan en zal de accu worden opgemeten. Dit kost jaarlijks slechts €17,50 per brandmelder. Voor meer informatie neem contact met ons op. 

De prijzen voor het leveren en monteren van de brandmelders door 123SBI:

1 tot 10 brandmelders: €55,- per stuk

10 tot 100 brandmelders: €52,50 per stuk

100 tot 250 brandmelders: €50,- per stuk 

123SBI - Rookmelderplan

Wat staat er straks in de wet?

De wet schrijf niet voor welke brandmelder je moet monteren. Er is vanuit de overheid dus niet gekozen om de nieuwe regels voor bestaande huizen straks gelijk te laten lopen met de regelgeving voor nieuwbouw. In nieuwbouw moet een rookmelder zijn aangesloten op 230v/netspanning en voorzien van een back-up batterij. Voor bestaande bouw zijn rookmelders op batterijen al voldoende. Ook geldt de koppeling niet van rookmelders zoals in de nieuwbouw.

In de wet staat in straks dat de verplichting gaat gelden voor bouwlagen met een verblijfsruimte of met een besloten ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie. Het komt erop neer dat er op elke verdieping een rookmelder worden geplaatst.

Klik hier voor meer informatie over deze nieuwe wetgeving bij de Rijksoverheid.

bottom of page